sábado, 12 de enero de 2013

Regalos (II)

Finalmente los regalos de navidad terminaron con unas cuantas cosas absurdas de más. Y una persona no se tomó demasiado bien que le dijera que no quería que me regalara nada (no como rechazo a un regalo que ya me hubiera hecho sino a uno que pensaba hacerme). A la mayoría de gente ni me atreví a plantearles el tema. 

No sé, creo que no he conseguido enfocarlo como me gustaría.

Lo más triste es que en teoría todas las personas de mi alrededor, incluidas las de los regalos absurdos, saben los problemas ambientales que existen y se supone que son ecologistas y un poco anti-sistema, y en definitiva, que deberían entender lo absurdo de hacer regalos absurdos solo por convención social.

Pero bueno, sin ir más lejos, esta noche en la Sexta (la cadena progre), en un reportaje sobre desempleo, defendían la posición esa de que el consumo es necesario y que la única manera de arreglar las cosas pasa por incentivarlo. También en casa cuando intento defender las compras de proximidad, me encuentro con algunas respuestas tipo "pero esto perjudica al pequeño campesino del Perú que ya no podrá vender esto".

Luego en la Sexta también han puesto otro reportaje sobre Ryanair. Y como la gente cada vez compra más. Me pregunto cuantas de las personas que han estado participando activamente en el 15M y otros grupos críticos luego han viajado en esa compañía... "Las cosas son así", "No hay ninguna solución", bla bla bla.

2 comentarios:

 1. Imagino que per moltes persones (jo m'incloc) per aquestes dates la forma de demostrar la teva estima és fent un regal material.

  El que em resulta incomprensible és que la gent no entengui que no pots consumir de forma indefinida, i menys quan cada cop hi ha més gent. La veritar, a vegades penso que hi ha alguna cosa que se m'escapa. El món i els seus recursos són finits, per tant no es pot consumir cada cop més. A més, molts cops aquest consum és espuri i només és un consum que es fa per infelicitat.

  Amb el tema dels avions... per la gent que ha de viatjar per feina, estudis,... la diferència entre una companyia de LowCost i una "normal" és molt alta i a vegades no et queda més remei que optar per Ryanair o similar (aquí podríem discutir tot el tema de les subvencions que aquestes companyies reben de l'estat). La gent que vola per plaer... no sé, jo sent de Barcelona no he estat dins de la Sagrada Família, no he estat al Parc Güell, al Laberint d'Horta,... No he estat al Delte de l'Ebre, etc. I si és per viatjar per Europa... la veritat, ha arribat un moment que totes les ciutats em semblen iguals (si, els monuments són diferents) i en totes és menja pitjor que a Espanya.

  Avui em volia comprar un parell de samarretes de maniga llarga (en tinc unes quantes que ja tenen forats o em van petites) Al final no he comprat res, o bé estaven fetes a la Índia o no deien on havien estat fabricades...

  ResponderEliminar
 2. Sí, és més fàcil fer un reglar material que qualsevol altra cosa. I en part està bé. El problema és quan passa a ser una obligació per "no quedar malament", i quan es dóna per suposat que la persona que rep els regals estarà encantada del que li donis. Inclús quan saps que no és una persona que valori les coses materials.

  La principal font del consumisme és la infelicitat. Però adonar-se d'això és difícil. I encara més díficil es ser conseqüent un cop ho has descobert...

  I sobre Ryanair... inclús si voles amb low cost, és la pitjor companyia possible. I això ho sap pràcticament tothom que la utilitza. Com és possible que sabent-ho segueixin utilitzant-la és una cosa que se m'escapa completament.

  Jo entenc lo de volar per plaer... Viatjar, coneixer llocs diferents, maneres de fer diferent, etc. El problema amb els avions és que són injustament barats en comparació a qualsevol altre sistema de transport. També entenc el que dius, que queda molt per coneixer en les proximitats.... totalment d'acord.

  Jo fa molt que no compro res de roba. I el problema el tinc ara, que hi ha alguna cosa que comença a ser indispensable, però no sé com conseguir-ne de manera ètica.

  ResponderEliminar